Koloniale Sporen
Door Gent Mondiaal (Stad Gent) en het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent)
De kaartlaag 'Gent Gezien: Koloniale Sporen' verzamelt informatie over plaatsen in de stad die een link hebben met koloniale geschiedenis. Door de koloniale erfenis te herbekijken, bouwen we aan een inclusieve stad, waar iedereen zich in herkent en erkend voelt.
Koloniale sporen in de stad?
Kolonisatie is een historische realiteit die we niet kunnen terugdraaien. Dit verleden leeft echter ook verder in het heden, met zichtbare en onzichtbare sporen. De onzichtbare sporen bestaan uit ongelijke machtsverhoudingen, zoals racisme in onze eigen samenleving, en ongelijke relaties op wereldschaal. De zichtbare sporen bestaan uit standbeelden, straatnamen, gebouwen, parken… Er zijn meer koloniale sporen in Gent dan je denkt! Je ontdekt ze op een aparte kaartlaag van Gent Gezien.
'Stad Gent Dekoloniseert'
Dekoloniseren is al een geruime tijd een belangrijk punt op de agenda van heel wat steden en gemeenten, zowel in België als daarbuiten. In Gent werd in 2019 naar aanleiding van de aanvraag tot de naamswijziging van de Leopold II-laan een participatief traject doorlopen. De laan werd omgedoopt tot de Floraliënlaan. Maar daar bleef het niet bij. Het traject leverde heel wat aanbevelingen op voor de stad, waarop de stad antwoordde met het stadsbreed engagement ‘Stad Gent Dekoloniseert’. Binnen dit engagement valt een dekoloniaal parcours om burgers te informeren over de bestaande koloniale sporen. Ook deze kaart past als databank van plaatsinformatie in dit brede engagement. Lees meer over het traject op de website van Gent Mondiaal.
Een kaart en databank in ontwikkeling
De kaartlaag 'Gent Gezien: Koloniale Sporen' verzamelt informatie over plaatsen die een link hebben met de koloniale geschiedenis. De eerste 20 plaatsen zijn onderzocht en beschreven door Gent Mondiaal en historici van het Instituut voor Publieksgeschiedenis, met projectsteun van Gent Gemapt. Geleidelijk aan groeit de databank aan koloniale sporen en zullen meer en meer plaatsen worden weergegeven op de kaart. Daarvoor hebben we hulp nodig van opmerkzame en kritische Gentenaars.
Welke sporen zie jij?
'Gent Gezien: koloniale sporen' is verre van volledig en blijft continu in ontwikkeling. Welke plaatsnamen, standbeelden, gebouwen of plaatsen die een link hebben met koloniale geschiedenis ontbreken volgens jou? Wil je meeschrijven aan deze kaart? Laat het ons weten via mondiaal@stad.gent en verruim onze blik op de stad.
Met dank aan...
Maud Lasoen, Marie Verstaen, Maura De Troyer, Hazel Waeterschoot en Luna Lippens,
masterstudenten publieksgeschiedenis van de UGent.